Pengalaman yg paling melucukan dalam hidup

Posted in Uncategorized on August 7, 2010 by fitriah013

 

( Gambar hiasan)

Buat pertama kali dalam hidup ini saya dan 8 orang sahabat ( asiah, asmat,farid,nadhirah, saadah, akma, raihan dan akmal amali) telah menaiki trak askar buat pertama kalinya dalam hidup kami. Semmamgnya first tu mmg excited bila MEJAR kata nak angkut kami dengan trak tu…Bila kami tgk sendiri trak tu, alamak takut la plak rasanya..hehehe.

Bukan takut tengok trak tu tapi takut bila nak naik atas trak tu..Ingatkan ada tangga tapi keadaan yg sebenarnya,, fuhhhh tingginya. Macam manalah kami nak naik trak yang tinggi tu dah la tak ada tangga. Maklumlah budak perempuan sopan santun dan lemah lembut macam kami ni mana pernah panjat trak askar, hahaha.

Sebenarnya kami naik trak tu bukan untuk suka2 tapi untuk pergi ke rumah DR.ARIF yang nak pindah ke rumah baru..First tu ingat MEJAR JASMIN yg nak pindah rumah tapi rupanya DR. ARIF yang nak pindah..huhu.

Maka bermulalah penglaman kami ni pada pukul 9.30 pagi tadi…Mula-mula kami belajar cara nak naik atas trak tu..haha. Lucuuu bila ingat kembali pengalaman tadi. Susah jugak upenya nak naik tau..tapi nasib baik ada yang buat demo kat kami. Maka kami tiru la cara nak naik..Bermacam jenis ragam cara naiknya, tak kurang jugak ada yang kena tarik sebab tak cukup tinggi, ehem saya la tu..hehe

Bila trak tu gerak, bukan main laju lagi. Dah hilang sopan kami bila terlompat- lompat je…Terhejut-henjut sampai kadang-kadang tu nak terlenteng je…Tak termasuk lagi keadaan kami yang terangkat kakinya bila trak tu membelok kiri dan kanan. FUHHHH…nasid baik la rumah DR.ARIF dekat je. Tapi semasa dalam perjalanan ada yang buat lawak…ada ke patut cakap kalau balik Kelantan dengan trak tu camne???? Terus sahabat saya menjawap dengan selamba boleh la jugak tapi dia lebih rela balik dengan fligt.

Adoiiii….macam-macam ragam dan karenah kami dalam perjalanan tu…huhu. Akhirnya kami sampai kat rumah DR. Alhamdulillah kami disambut oleh isteri DR…kami mulakan kerja mengemas kami dengan mengangkat barang2 yang ringan terlebih dahulu. Tapi yang lucunya bila kami kena membersihkan tilam berubat DR yang sudah lama tidak digunakan. Maka mulalah kerja2 menyental kotoran yang ada.. tapi yang paling best bile melihat sahabat2 saya yang berposing untuk mendapatkan posisi yang selesa. Nadhiran menyental tilah tu macam basuh baju jer, asiah pulak sibuk menghulurkan sabun untuk sahabat2 (farid, akma, saadah dan asmat) raihan pulak dok menyental tepi je..memanglah kawasan tu bersih tapi yang lain masih lagi kotor…hahahaha.

Kami pergi rumah DR dengan perut kosong lagi…Alhamdulillah mujurlah DR menjamu kami dengan nasi lemak. Jgn jeles saya ambk dua.OOOpppsss bocor rahsia.Dalam masa mengemas kotak2 yang ada kami sempat la jugak bergambar..macam pesen ( ragam) yang ditonjolkan. Bukan saje2 tapi bukti untuk MEJAR,,haha 

Setelah sume kerja mengangkat barang siap kami berkemas untuk ke rumah baru DR. Nasib baik kami naik kereta kak nurul (anak DR) kalau naik trak tu alamaknya kami dok kat bumbung la..huhu. Bila sampai jerrrr…besar sungguh rumah DR. Kerja mengangkut barangan ke dalam rumah bermulalah…selepas sume tu selesai kami buka bungkusan yang ada dalam kotak2 di dapur. Macam2 barangan kaca yang menarik hati dan comel2. Yang lucunya bila istri DR cakap beliau tak tau pun beliau ada  pinggan dan mangkuk kaca tu…adoiii pecah perut kami ketawa.

Dalam masa mengemas tu istri DR bagi kami  “sagun” . Teringat pulak masa kecik2 dulu…huhu. Tetiba jer kami terbuka criter2 masa kecik2, sambil berbual2 kami makan la sagun tu. Dah lama rasenya tak makan sagun rasa sedap la plak..hehe. Akmal < jgn jeles..

Kenangan semasa di ESA 10

Posted in Uncategorized on April 25, 2010 by fitriah013

CARA-CARA PENJAGAAN KOMPUTER

Posted in Uncategorized on November 10, 2009 by fitriah013

kelantan

Bab ini memberikan maklumat asas tentang penjagaan komputer anda hardware dan software.

Berikut adalah cara untuk menjaga  sistem anda:

Berhati-hatilah untuk tidak menjatuhkan komputer anda, dan jangan meletakkan benda apapun di atasnya. walaupun kuat, tidak dibuat untuk menyokong berat badan tambahan.

Ketika pengangkutan komputer anda, kami menyarankan anda memasukkannya ke dalam beg.

Jauhkan liut, modular drive, dan komputer anda daripada medan magnet. Medan magnet boleh memadam data pada kedua disket dan hard drive.

Jangan pernah mematikan komputer anda ketika hard drive cahaya adalah tentang kerana data pada hard drive boleh hilang ataupun rosak.

Elakkan menundukkan komputer anda untuk perubahan suhu ekstrem. Kasus ini bisa menjadi sangat rapuh dan mudah patah dalam suhu dingin dan boleh meleleh atau lungsin dalam suhu tinggi. Kerosakan kerana baik ekstrem tidak tercakup oleh jaminan anda. Sebagai Peraturan umum, komputer anda paling aman pada suhu yang nyaman bagi anda.

Jauhkan semua cecair dari komputer anda. Hampir setiap cecair boleh mengakibatkan perbaikan yang sangat mahal yang tidak termasuk dalam garansi anda.

Hindari tempat yang berdebu atau kotor persekitaran kerja. Debu dan kotoran boleh menyumbat mekanisma dalaman.

Membuat jadwal perawatan berkala sesuai dengan jadual di bawah ini untuk menjaga komputer anda menjalankan yang terbaik.
Tugas penyelenggaraan Segera selepas pembelian Bulanan Jika diperlukan Lihat …
Buat sebuah disket kecemasan X “Membuat startup disket kecemasan”

Check for virus XX “Melindungi komputer anda daripada virus”

Menguruskan hard drive space X “Menguruskan hard drive space”

Bersihkan hard drive X X “Menggunakan Disk Cleanup”

Mengimbas hard drive untuk kesalahan XX “Mengimbas hard drive untuk kesalahan”

Defragment hard drive XX “defragmenting hard drive”

Back up file X X “Back up file”

Calibration semula bateri X “Recalibrating bateri”

Bersih casing komputer X “Pembersihan eksterior”

Bersih keyboard X “Membersihkan keyboard”

Layar bersih X “Membersihkan skrin”

Bersih tetikus X “Membersihkan mouse”

Membuat startup disket kecemasan
Disket startup kecemasan adalah disket yang mengandungi maklumat penting yang anda perlukan untuk memulakan komputer anda jika Windows gagal untuk memulakan. Anda mesti membuat cakera pemulaan akan selepas anda mendapatkan komputer anda.

HelpSpot

Untuk maklumat lanjut tentang cara membuat disket startup kecemasan, double-klik HelpSpot ikon di desktop anda.
Untuk membuat disket startup kecemasan:
1. Klik Mula, kemudian pilih Settings, kemudian Control Panel. Panel Kawalan akan dibuka.
2. Klik / Double-klik Add / Remove Programs. Add / Remove Programs Properties kotak dialog akan terbuka.

3. Klik tab Startup Disk.

4. Klik Buat Disk. Sebuah mesej memberitahu anda untuk memberi label pada disket baru dan masukkan ke dalam pemacu disket.
5. Tempat yang baru, berlabel liut ke pemacu liut.
6. Klik OK. Windows salinan fail ke disket startup kecemasan.
7. Ketika Windows selesai menyalin fail, keluarkan disket dari drive disket.
8. Anda harus menulis-melindungi disket, yang akan mengelakkan daripada disket yang terhapus atau terinfeksi oleh virus, dengan menggeser tab yang ada di bahagian atas disket ke posisi atas.

9. Menyimpan disket startup kecemasan di tempat yang aman dengan media perisian pendukung lainnya.

Melindungi komputer anda daripada virus
Virus adalah program yang menempel pada sebuah file di komputer, kemudian menyebar dari satu komputer ke komputer lain. Virus boleh merosakkan data atau menyebabkan komputer anda berfungsi. Sesetengah virus tak dikesan untuk jangka waktu tertentu, kerana mereka dihidupkan pada tarikh tertentu.
Melindungi komputer anda daripada virus oleh:

Menggunakan Norton AntiVirus ® program untuk menyemak fail dan program yang ada di disket, melekat pada mesej e-mel, atau di-download dari Internet.

Menyemak semua program untuk virus sebelum memasang mereka.

Menonaktifkan makro di mencurigakan Microsoft Word dan Excel file.

Program ini akan memperingatkan anda jika dokumen yang anda membuka mengandungi makro yang mungkin virus.
HelpSpot
Untuk maklumat lanjut mengenai melindungi komputer anda dari virus, klik ganda ikon HelpSpot di desktop anda.
Untuk mengimbas virus:
1. Klik Mula, kemudian pilih Program, Norton AntiVirus, kemudian Norton AntiVirus. Norton AntiVirus terbuka.
2. Klik Scan Virus.
3. Pilih jenis imbasan yang anda inginkan untuk dibuat di daerah Scan, kemudian klik Jalankan Scan Now.

Untuk menghapuskan virus:
1. Menemukan dan menghapuskan virus langsung dengan menggunakan Norton AntiVirus.
2. Matikan komputer anda dan membiarkannya tidak selama paling sedikit 30 minit.
3. Nyalakan komputer dan menelusuri semula untuk virus.

Memperbaharui prograM Norton

Anda perlu secara berkala memperbaharui program Norton AntiVirus anda untuk melindungi terhadap virus terbaru.
Untuk mengemaskini Norton AntiVirus:
1. Klik Mula, kemudian pilih Program, Norton AntiVirus, kemudian LiveUpdate – Norton AntiVirus. The LiveUpdate wizard akan terbuka.
2. Ikut arahan pada skrin untuk mengupdate program Norton AntiVirus dengan perlindungan virus terbaru fail.
3. Ketika program ini selesai mengupdate, klik Selesai.

Menguruskan hard drive space

Windows menyediakan beberapa utiliti yang boleh digunakan untuk menguruskan ruangan hard drive anda dan menjaga hard drive anda berjalan efisien.
Menyemak hard drive space
Pada Windows, anda boleh melihat bagan yang sedia hard drive space.
HelpSpot
Untuk maklumat lanjut tentang menyemak hard drive space, double-klik HelpSpot ikon di desktop anda.
Untuk menyemak hard drive space:
1. Klik dua kali ikon My Computer. My Computer akan terbuka.
2. Klik kanan drive yang anda ingin menyemak ruangan untuk fail yang tersedia, kemudian pilih Properties. Drive space maklumat muncul.

Menggunakan Disk Cleanup

Padam fail yang tidak diperlukan seperti fail Windows sementara untuk membebaskan ruangan harddisk.
HelpSpot
Untuk maklumat lanjut tentang cara menggunakan Disk Cleanup, klik dua kali ikon HelpSpot di desktop anda.
Untuk menggunakan Windows Disk Cleanup program:
1. Klik dua kali ikon My Computer. My Computer akan terbuka.
2. Klik kanan hard drive yang anda ingin memadam fail daripada, kemudian pilih Properties. Sistem kotak dialog Properties terbuka di tab General.

3. Klik Disk Cleanup. Disk Cleanup kotak dialog akan terbuka.
4. Pilih kotak semak bersebelahan setiap jenis fail yang ingin anda hapus. Untuk maklumat lanjut tentang jenis fail anda boleh memadam, membaca keterangan di kotak dialog Disk Cleanup.
5. Klik OK, kemudian klik Ya.
6.

Mengimbas hard drive untuk kesalahan

Program yang Scandisk menyemak hard drive untuk permukaan kesalahan dan masalah fail dan folder. Scandisk memperbaiki masalah ini sehingga Windows dan program lain berjalan efisien.
Jika anda menggunakan komputer anda beberapa jam setiap hari, anda mungkin ingin menjalankan scandisk sekali seminggu. Di sisi lain, jika anda menggunakan komputer anda lebih jarang, sebulan sekali mungkin mencukupi. Menggunakan Scandisk jika anda mengalami masalah harddisk.

HelpSpot

Untuk maklumat lanjut tentang cara menggunakan Scandisk, klik dua kali ikon HelpSpot di desktop anda.
Untuk menjalankan Scandisk:
1. Klik dua kali ikon My Computer. My Computer akan terbuka.
2. Klik kanan hard drive yang anda ingin menyemak kesalahan, lalu pilih Properties. Sistem kotak dialog Properties akan dibuka.
3. Klik tab Tools.

4. Klik Semak Sekarang. Scandisk kotak dialog yang terbuka.
5. Pilih pilihan yang akan digunakan, kemudian klik Mula. Untuk Bantuan, tekan F1. Scandisk menyemak drive untuk kesalahan. Proses ini mungkin berlangsung beberapa minit.
6. Membetulkan segala masalah yang ditemui dengan mengikuti arahan pada skrin. Setelah selesai scandisk menyemak dorongan untuk kesalahan, ia menyediakan abstrak daripada masalah-masalah yang ditemui.
7. Klik Close.
8.
Defragmenting hard drive
Ketika bekerja dengan jumlah gambar, kadang-kadang Windows berkongsi maklumat gambar menjadi potongan-potongan dan kedai mereka di tempat yang berbeza pada hard drive. Hal ini disebut fragmentasi, dan itu adalah normal. Agar komputer anda menggunakan sebuah file, Windows harus mencari potongan-potongan gambar tersebut dan menempatkan mereka kembali bersama-sama. Proses ini memperlambat kinerja hard drive.
Program Defragmenter Disk menetapkan data pada drive sehingga setiap fail yang disimpan sebagai satu unit daripada buah tersebar di beberapa wilayah yang berbeza daripada drive. Defragmenting maklumat yang disimpan pada drive boleh meningkatkan prestasi harddisk.
Disk Defragmenter Sementara program ini berjalan, jangan menggunakan keyboard atau tetikus anda kerana menggunakan mereka boleh menghentikan dan restart muat defragmenting. Juga, jika anda disambungkan kepada rangkaian, log off sebelum memulakan Disk Defragmenter. Jaringan komunikasi boleh menghentikan muat Defragmentasi dan menyebabkannya untuk memulakan kembali.
HelpSpot
Untuk maklumat lanjut tentang defragmenting hard drive anda, klik dua kali ikon HelpSpot di desktop anda.
Untuk menjalankan Disk Defragmenter:
1. Klik dua kali ikon My Computer. My Computer akan terbuka.
2. Klik kanan hard drive yang ingin anda defragment, kemudian pilih Properties. Sistem kotak dialog Properties akan dibuka.
3. Klik tab Tools.

4. Klik Defragment Now.
5. Disk Defragmenter Jika tidak bermula secara automatik, klik Mula atau Defragmen.
Disk Defragmenter menunjukkan kemajuan di skrin. Setelah selesai, Disk Defragmenter akan bertanya apakah anda ingin berhenti program.
6. Jika anda ingin defragment drive lain, klik Tidak kemudian ikuti arahan pada skrin.
– ATAU —
Jika anda tidak ingin defragment drive lain, klik Yes.

Membuat sandaran fail

Membackup fail dan memadamnya dari hard drive membebaskan ruangan untuk fail baru pada hard drive. Ini juga melindungi anda daripada kehilangan maklumat penting jika hard drive gagal atau anda secara tidak sengaja memadam fail.
Anda harus membuat sandaran fail anda secara teratur untuk disket atau CD yang boleh ditulis, jika anda mempunyai CD-R atau CD-RW drive. Guna disket atau CD dapat ditulis separa untuk melakukan backup file atau folder yang dipilih. Gunakan peranti sandaran seperti CD-R, CD-RW, atau Zip drive, atau quality lain – kapasiti peranti sandaran untuk melakukan hard drive lengkap sandaran. Jika anda tidak mempunyai sandaran berkapasiti quality peranti dan anda ingin membeli satu, anda boleh menghubungi Gateway’s Add-on Sales jabatan atau lawati laman web kami di http://www.gateway.com.
Gateway GoBack (sedia pada model tertentu) juga menyediakan fitur recovery fail untuk fail yang telah hilang dalam beberapa hari terakhir.
HelpSpot
Untuk maklumat lanjut tentang Gateway GoBack, double-klik HelpSpot ikon di desktop anda.
Penjagaan Menggunakan Wizard
Maintenance Wizard yang membolehkan anda menjadualkan tugas-tugas penyelenggaraan seperti menjalankan Disk Defragmenter dan Scandisk dan memadam fail yang tidak perlu.
HelpSpot
Untuk maklumat lanjut tentang menggunakan Maintenance Wizard, klik ganda ikon HelpSpot di desktop anda.
Untuk memulakan Penjagaan Wizard:
1. Klik Mula, kemudian pilih Program, Accessories, System Tools, kemudian Maintenance Wizard. Wizard Penjagaan kotak dialog akan terbuka.

2. Penjagaan Wizard Pilih pilihan yang sesuai preferensi anda. Ingat bahawa komputer anda harus berada di dalam tugas-tugas penyelenggaraan jadual.

Recalibrating bateri
Jika notebook anda tiba-tiba akan beralih ke mod siap sedia selama anda menggunakan itu tetapi pengisian bateri tidak rendah, anda mungkin perlu kalibrasi semula bateri anda. Anda juga harus kalibrasi kembali bateri setahun sekali untuk menjaga ketepatan alat ukur bateri.
Untuk kalibrasi kembali bateri:
1. Sambungkan adaptor listrik AC, kemudian menghidupkan notebook anda.
2. Ketika anda melihat skrin startup, tekan F2. Program Setup BIOS akan terbuka.
3. Tekan butang panah kiri sampai anda memilih menu Security.
4. Tekan butang panah bawah sampai anda memilih Automatik-Learning Bateri pilihan (ditetapkan secara default untuk dinyahdayakan).
5. Press Enter. Tetapan kecil akan terbuka.
6. Tekan butang tanda panah bawah untuk memilih Diaktifkan.
7. Press Enter. Pilihan ditetapkan ke Aktif.
8. Tekan butang panah kiri sampai anda pilih Keluar.
9. Tekan butang panah bawah sampai anda memilih Keluar Menyimpan Perubahan. Recalibration bateri program bermula.
Setelah bateri anda telah recalibrated, notebook mengisi semula bateri. Isi Ulang boleh memuat 12-24 jam. Setelah selesai pengecasan bateri, bateri memaparkan tepat mengukur pengecasan bateri. Jika bateri alat pengukur tidak menunjukkan kos yang tepat, hubungi sokongan teknikal.
Penting
Tidak mengganggu muat recalibration bateri. Jika recalibration terganggu, anda harus memulakan muat lagi.
10. Ikut arahan pada skrin untuk keluar dari program recalibration bateri.

Membersihkan komputer
Menjaga komputer anda bersih dan bebas dari habuk ventilasi membantu menjaga sistem anda prestasi yang terbaik. Anda mungkin ingin untuk mengumpul barang-barang dan mengumpul membersihkan komputer kit:

Kain lembut

Aerosol boleh terbang yang sempit, jerami seperti pemanjangan

Isopropil alkohol

Kapas penyeka

Sebuah pemacu CD kit pembersih
Membersihkan eksterior
Amaran
Ketika anda mematikan komputer anda, kekuatan mematikan, tetapi beberapa arus elektrik masih mengalir melalui komputer. Untuk mengelakkan kemungkinan kecederaan daripada kejutan elektrik, lepaskan kabel kuasa dan kabel modem dari dinding outlet.
Sentiasa matikan komputer dan peranti lain sebelum membersihkan setiap komponen, kemudian keluarkan bateri.
Guna basah, kain-bebas serat untuk membersihkan komputer dan bahagian-bahagian lain daripada sistem anda. Jangan menggunakan pelarut pembersihan abrasif atau kerana mereka boleh merosakkan komponen anda selesai.
Komputer anda disejukkan oleh udara yang ditarik masuk melalui ventilasi pada kes ini, sehingga menjaga ventilasi bebas daripada habuk. Dengan komputer dimatikan dan mencabut Kabel, kuas debu menjauh dari ventilasi dengan kain lembab. Berhati-hatilah untuk tidak menetes air apapun ke dalam ventilasi. Jangan cuba untuk membersihkan debu dari dalam komputer.
Membersihkan keyboard
Anda perlu membersihkan keyboard sesekali untuk membebaskan itu daripada debu dan serat yang terperangkap di bawah butang. Cara paling mudah untuk melakukannya adalah untuk meniup kotoran daripada bawah butang menggunakan aerosol boleh terbang dengan sempit, jerami seperti ekstensi.
Jika anda menumpahkan cecair pada keyboard, matikan komputer dan menukar unit terbalik. Biarkan cecair mengalir, kemudian biarkan kering keyboard sebelum mencuba untuk menggunakannya lagi. Jika keyboard tidak bekerja selepas itu mengering, anda mungkin perlu menggantikannya.
Membersihkan skrin
Gunakan kain lembut dan air untuk membersihkan skrin. Menyemprotkan sedikit air pada kain (tidak pernah secara langsung pada skrin), dan bersihkan skrin dengan kain.
Perhatian
Sebuah layar LCD diperbuat daripada kaca berlapis khusus dan boleh terguris atau rosak oleh kasar atau amonia berasaskan pembersih tingkap.
Membersihkan mouse
Jika anda mempunyai tetikus dan pointer mouse mula bergerak tak teratur di skrin atau menjadi sukar untuk mengendalikan tepat, kemudian bersihkan mouse kemungkinan akan meningkatkan ketepatannya.
HelpSpot
Untuk video demonstrasi untuk membersihkan mouse, klik dua kali ikon HelpSpot di desktop anda.
Untuk membersihkan mouse anda:
1. Belok tetikus terbalik.
2. Putar mempertahankan cincin di bahagian bawah tetikus melawan arah jam.

3. Tanggalkan cincin mempertahankan dan mouse bola.

4. Menghapus setiap debu, benang, atau kotoran daripada mouse bola dengan kain yang lembut.
5. Bersihkan mouse roll dengan kapas yang dicelupkan ke dalam isopropyl alkohol.

6. TUKAR mouse bola dan mengunci mempertahankan cincin ke tempatnya.

kenangan kem Rejunisasi Minda Muslim..

Posted in Uncategorized on November 1, 2009 by fitriah013

kenangan saat bersama….

Posted in Uncategorized on October 31, 2009 by fitriah013

AKIDAH TAUHID : Benteng penyelamat ummah

Posted in Uncategorized with tags on October 6, 2009 by fitriah013

 

amir2

Sebagaimana yang kita tahu pada hari ini ramai manusia yang tidak dapat mengaitkan akidah tauhid dalam kehidupan harian mereka. Secara umumnya mereka tidak mengetahui apa-apa mengenai pembahagian akidah  tauhid itu sendiri. Akidah Islamiyah atau Akidah Tauhid akan kukuh dan dapat menghadapi ujan daripada pelbagai fahaman atau kepercayaaan yang salah, jika didasari oleh ilmu akidah yang bersumberkan Al-Quran dan As-Sunnah.

Dari segi bahasa : Rububiyyah berasal daripada perkataan “rabbun” yang beerti Al-Maalik dan Al-Mudabbir yang membawa makna (penguasa, pemilik dan pengatur). Dengan demikian, apa yang dimaksudkan dengan Rububiyyah ialah mengesakan Allah SWT sebagai satu-satunya yang menciptakan segala apa yang ada dan juga yang akan ada. Bahawasanya Dia juga Maha Penguasa dan Maha Mengatur seluruh mekanisme yang bergerak dan segala hajat makhlukNya.

Akidah Isalamiyah atau Aqidah  Tauhid akan kukuh dan dapat menghadapi ujian daripada pelbagai fahaman atau kepercayaan yang salah, jika didasari oleh ilmu akidah yang benar iaitu ilmu tauhid yang bersumberkan Al–Quran dan juga as-Sunnah.

Enam rukun yang bersumberkan dua kalimah syahadah mendorong setiap muslim meningkatkan kualiti diri dan iman ke tahap ma’rifat (mengenal) Alah,malaikat,kitab-kitab Allah, Rasul-rasul Allah, hari akhirat serta qada’ dan qadar Allah SWT. Keenam-enam seperti yag disebut menjadi asa aqidah islamiyah yang merupakan kesatuan yang tidak akan berubah-ubah. Walaupun berlaku perubahan zaman dan perbezaan tempat serta golongan masyarakat. Oleh itu dapat dirumuskan bahawa akidah Islam ialah keimanan dan keyakinan terhadap ALLAH dan RasulNYA. Serta apa yang dibawa oleh Rasul dan dilaksanakan dalam kehidupan.

Sebagimana yang kita tahu bahawa dua kalimah shahadat itu merupakan benteng antara daerah kekufuran dan keimanan. Ia juga menjadi pintu gerbang masuknya seseorang daripada daerah kafir kepada keimanan. Demikianlah benteng antara daerah kafir dan daerah iman itu mempunyai “dua pintu” utama.

Pintu yang pertama (tauhidullah) mempunyai tiga buah kunci, iaitu kunci rububiyyah, uluhiyyah, serta asma’ wa sifatNya. Sedangkan pintu yang kedua hanya mempunyai satu kunci, iaitu bersaksikan Nabi Muhammad SAW sebagai rasul dan utusannya. Dalam kaedah usul Ahlus Sunnah Wal Jamaah dikatakan bahawa iman seseorang itu akan bertambah dan berkurang. Ini menunjukkan bahawa tingkat iman itu bergantung daripada pemahaman dan lingkupnya.

Orang kafir yang telah bersedia mengucapkan dua kalimah syahadah itu dikatakan telah memeluk Islam. Meskipun ia baru mengetahui kaedah syahadat itu secara global atau umum. Ucapan dua kalimah syahadat hanya baru sampai di lisan dan hatinya. Ia belum diwujubkan melalui perbuatannya yang sesuai dengan aturan. Seperti penetapan dan penolakkan yang terkandung di dalam kaliah syahadat itu.

Namum penegasan lisan yang demikian itu tetap sah dan dinyatakan sebagai pintu gerbang Islam. Tetapi untuk langkah selanjutnya, ia harus berusaha memahami segala ketentuan dan kewajipan yang terkandung dalam kalimah syahadat serta yakin dan mewujubkannya dalam bentuk amal pebuatan.

Rububiyyah Allah SWT juga mengandungi pengertian bahawa Allah SWT adalah pelaku mutlak dalam setiap kejadian, misalnya dalam penciptaan, pengaturan, perubahan, penambahan, pengurangan, penentu langkah, menghidupkan , mematikan dan membuat sesuatu. Tidak ada sekutu bagi-Nya. Penulis buku Syarah Aqidah Thahawiyah mengatakan kita harus yakin bahawa setiap kejadian selalunya bersumberkan dari ilmu Allah SWT dan terpulang pada iradat dan kudratNya.

Gelaran Al- Khalik, Al- Maalik dan Al-Mudabbir hanya layak disandang oleh Allah SWT. Ini kerana Dialah yang menyandang sifat kesempurnaan, keagungan dan keindahan. Zat Yang Maha Sempurna itu pasti Hidup, Mendengar, Melihat, Berkuasa dan Mempunyai Kalam. Dialah yang berhak memiliki sifat takabur (sombong). Dia  juga berhak mendapat pujian, syukur, zikir, doa dan harapan. Dia juga berhak  untuk dicintai dan ditakuti azabnya.

Cara memperkukuhkan Tauhid Rububiyyah

a)      Berfikir tentang alam ciptaan Allah SWT dan system alam yang disediakan Olehnya yang tidak dapat dicipta oleh manusia.

b)      Memanfatkan ilmu sains untuk membolehkan manusia mengetahui kehebatan keajaiban alam ciptaan Allah Taa’la daripada atom yang paling halus sehinggalah kepada matahari yang besar.

c)      Hubungkan antara ayat-ayat Al-Quran sebagai ayat al-Qauli ( ayat-ayat atau tanda ketuanan Allah SWT menerusi firman-Nya.

d)     Memnaca al-Quran dan mempelajari tafsirnya supaya manusia dapat mengetahui ayat-ayat yang menunjukkan Rububiyyah Allah.

7.4 Uluhiyyah Allah SWT

Uluhiyyah Allah SWT juga disebut sebagai Tauhid Ubudiyyah adalah suatu pernyataan tegas daripada hamba Nya yang menyatakan bahawa Dialah Ilaahul Haqh. Serta tidak ada Ilah selain Dia. Kita diwajibkan mengilahkanNya dan beribadat hanya kepadaNya. Inilah yang diseru oleh para Rasul-rasul iaitu menyeru manusia  beribadah (mengabdikan diri) hanya kepada Allah SWTI. Ibadah tersebut harus mengcakupi pengertian terhadap adanya ikatan keyakinan uluhiyyaNya, rasa rendah diri, dan patuh kepadaNya sepenuhnya.

Uluhiyyah merupaksn amalan dan penghayatan bagi keyakinan kita terhadap Allah SWT. Dengan kata lain, ianya mencakupi amlan hati, lisan dan perbuatan (ibadah) hamba Allah Taa’la  yang dilakukan dengan penuh keikhlasan. Ertinya, kebenaran, keyakinan dan pengakuan atau syahadah hamba Allah Taa’la itu dibuktikan dengan amalan mengikut syari’at yang ditentukan Allah SWT. Natijah daripada Tauhid Uluhiyyah ialah melahirkan manusia yang bertaqwa, Berjaya, dan cemerlang (al-Muflihun) mereka inlah yang tergolong dalam istikah Ummata wasatan yakni umat yang saksama yang menjadi tunggak bagi umat-umat lain.

Dorongan Tauhid Uluhiyyah manusia hidup beribadah

Terdapat dua faktor mendorong manusia melakukan ibadah :

1)      Factor kelemahan manusia dan kekurangan mereka.

a)      Manusia bersifat lemah dan banyak kekurangan. Mereka tidak dapat mengatasi kesemua itu serta menyempurnakan sendiri.

b)      Kelebihan dan kekuatan yang ada pada manusia amat terbatas dan bersifat sementara serta tertakluk pada keadaan dan masa.

c)      Banyal perkara yang tidak diketahui oleh manusia sama ada perkara yang terjadi pada masa lalu atau apa yang akan terjadi pada masa akan datang.

2)      Factor kemahuan dan keinginan manusia

a)      Manusia mempunyai berbagai-bagai kemahuan dan keinginan, sedang mereka tidak dapat memenuhi kemahuan itu dengan sendiri.

b)      Terlalu sedikit kemahuan mereka dapat dipenuhi oleh mereka sendiri.

PENGETAHUAN ILMIAH

Posted in Uncategorized on October 6, 2009 by fitriah013

Asal Kejadian Jin

Keterangan “Al-Maarij ”
Maarij bermaksud nyalaan api yang sangat kuat dan sangat panas bahangnya atau ” Al-Lahab ” iaitu jilatan api yang sudah bercampur antara satu sama lain iaitu merah, hitam, kuning dan biru. Sesetengah ulama pula mengatakan ” Al-Maarij ” itu ialah api yang sangat terang yang memiliki suhu yang amat tinggi sehingga bercampur antara merah, hitam, kuning dan biru.

         Sesetengah pendapat pula mengatakan Al-Maarij itu ialah api yang bercampur warnanya dan sama maknanya dengan ” As-Samuun ” iaitu api yang tidak berasap tetapi sangat tinggi suhu panasnya. Angin samuun yang telah sebati dengan Al-Maarij itulah Allah jadikan Jaan.

       Menurut suatu Hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Mas’ud pula menyatakan bahawa angin    Samuun yang dijadikan Jaan itu hanyalah satu bahagian daripada tujuh puluh bahagian angin Samuun yang sangat panas itu.Dari api yang amat panas inilah Allah telah menciptakan Jin, iaitu dari sel atau atom atau daripada nukleas-nukleas api. Kemudian Allah masukkan roh atau nyawa padanya, maka jadilah ia hidup seperti yang dikehendaki oleh Allah. Jin juga di beri izin oleh Allah menzahirkan berbagai-bagai bentuk dan rupa yang disukai dan dikehendakinya kecuali rupa Rasulullah s.a.w mengikut tahap dan kemampuan masing-masing.

        Jin juga diperintahkan oleh Allah menerima syariat Islam sebagaimana yang diperintahkan kepada manusia.Menurut sesetengah ulama rupa, tabiat, kelakuan dan perangai Jin adalah 90 peratus mirip kepada manusia.

        Kejadian Jin pula ialah campuran Jisim Syafaf iaitu campuran api dan angin dan Nurani iaitu roh, akal, nafsu dan hati yang sesuai dan sepadan dengan kejadian Jin.

                  

Cara pembiakkan jin

       Manusia memerlukan masa mengandung selama sembilan bulan untuk melahirkan zuriat memerlukan masa yang lama untuk matang dan menjadi baligh. Berbeza dengan Jin, apabila dia menyentuh alat kelamin lelaki dengan alat kelamin perempuan, maka Jin perempuan akan terus mengandung dan beranak dan anak Jin yang baru lahir itu terus mukallaf. Begitulah keadaanya sehingga ke hari kiamat.

        Iblis pula apabila menyentuh paha kanan dengan paha kiri akan mengeluarkan 33 biji telor. Dalam setiap biji telor itu ada 33 pasang benihnya. Tiap-tiap pasang benih itu apabila menyentuh paha kanan dengan paha kiri akan keluar seperti yang terdahulu. Begitulah proses pembiakan Jin dan Iblis sehinggalah ke hari kiamat.Bunian atau lebih masyhur di kalangan orang-orang Melayu dengan panggilan orang Ghaib pula ialah hasil campuran lelaki atau perempuan Jin dengan lelaki atau perempuan dari kalangan manusia. Anak yang terhasil daripada percampuran itu dikenali dengan nama Bunian. Perangai dan tingkah laku serta rupa bentuknya orang Bunian ini dalam beberapa perkara mengikut manusia dan dalam beberapa perkara pula mengikut Jin.

           Jika asal usul datuk manusia ialah Nabi Adam, maka asal usul datuk Jin pula ialah ” Jaan ” yang asalnya adalah beriman kepada Allah dan melahirkan keturunan yang beriman. Selepas itu terdapat pula dari keturunan Jaan yang kufur dan melahirkan pula keturunan yang kufur. Anak cucu Jaan yang asal beriman itu ada yang kekal dalam iman dan ada pula yang kufur dan ada pula yang kembali beriman kepada Allah.

 

Sumber daripada :

http://usirjinbomohonline.blogspot.com/2007/05/asal-kejadian-jin.html